Juss i Bergen – et av landets mest populære studier

Årets tall fra Samordna opptak er ute og nok en gang er master i rettsvitenskap på Universitetet i Bergen et av landets mest søkte studier. 

Hvert år slipper Samordna opptak resultatene over årets mest søkte studier etter at søknadsfristen har gått ut i midten av april. I år er det enda flere søkere på høyere utdanning enn i fjor, og året før der igjen. 

Korona påvirker folks studievalg

Det er naturlig nok helsefagene som i år har hatt den kraftigste økningen i antall søkere, sannsynligvis inspirert av å se den fantastiske jobben som har blitt gjort etter koronapandemiens utbrudd. 

Karl Harald Søvig, som er Dekan på Universitetet i Bergen, mener at den ekstraordinære korona-situasjonen også har inspirert til å søke jusstudiet: “Rettsstaten er viktig, både i hverdagen og i krisetid. Denne situasjonen har vist hvordan samfunnet styres av rettsregler.”

Sykepleiestudiet er imidlertid nede på 4. plass over landets mest søkte studier, slått av Siviløkonomi som troner øverst og Rettsvitenskap i Bergen og Oslo på andre og tredjeplass. Til sammen er det 3 856 mennesker som har søkt den integrerte masteren i Norge. 

I 2019 var jusstudiet i Bergen det mest populære studiet i landet, mens det samme studiet i Oslo hadde samme plass som i år. Antall søkere har økt med nesten 500 siden i fjor. 

Er det jobber til alle?

For jurister i Norge er arbeidsledigheten svært lav, noe som er med på å forklare den veldige interessen for studiet. Advokatbransjen er god og stabil og er ikke blant bransjene som kjenner på de verste nedturene, som for eksempel nå i koronatiden. 

Undersøkelser utført av NIFU viser at to-tre år etter fullført eksamen er de fleste jurister ute i jobb, noe eksperter tror vil holde seg noenlunde stabilt i årene som kommer. 
Kandidat-undersøkelser som ble utført av Juristforbundet i 2017 bekrefter nettopp dette – hele 90% av kandidatene var i jobb før det hadde gått 5 måneder etter eksamen. Hele 47% hadde fått jobb allerede før siste eksamen var gjennomført.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *